1 juni: Pride Month is begonnen!

Het is vandaag 1 juni en dat betekent dat de internationale ‘Pride Month’ is begonnen! Over de hele wereld worden in de maand juni evenementen en pride’s georganiseerd. Om te laten zien dat we er zijn en om te strijden voor gelijke rechten voor LHBTI’ers. Maar waarom eigenlijk in juni?

The Stonewall Inn

Daarvoor moeten we terug in de geschiedenis. Eind juni 1969 vonden de Stonewall rellen plaats in Manhattan, New York. Door de lokale politie werd de homobar ‘The Stonewall Inn’ ontruimd, nadat zij jarenlang de LHBTI-gemeenschap hadden getreiterd. De ontruiming in juni 1969 was de druppel en de bezoekers van ‘The Stonewall Inn’ besloten terug te vechten, letterlijk.

De LHBTI-gemeenschap hield een reeks demonstraties om te protesteren tegen de inval. Ze streden voor gelijke rechten en voor plaatsen waar LHBTI’ers zichzelf konden zijn zonder angst om te worden gearresteerd. En met succes. Zes maanden later waren er twee homo-activistische groepen in New York opgericht, het begin van de strijd voor gelijke rechten voor LHBTI’ers! En precies één jaar na de Stonewall-rellen vond de eerste Gay Pride ooit plaats, tussen Greenwich Village en Central Park, in New York. En zo ontstond ‘Pride Month’.

In 2017 vond in Utrecht de eerste Utrecht Canal Pride plaats. Met 25.000 toeschouwers en een unieke sfeer langs de grachten was het meteen duidelijk dat er een vervolg zou komen. En dat vervolg staat nu voor de deur: op zaterdag 16 juni vieren we in Utrecht dat je mag houden van wie je wilt en trots mag zijn op wie jij bent. Vanaf 14.00 uur vaart de Utrecht Canal Pride over de Oudegracht, met als motto: Trots op jou! Een bonte stoet van meer dan 40 boten vaart mee met organisaties die zich het hele jaar inzetten voor LHBTI-zaken.