Programma Utrecht Pride

Utrecht Pride verwelkomt je met open armen op zaterdag 1 juni. Op deze dag draait alles om het vieren van liefde – liefde voor jezelf, voor anderen, voor iedereen, voor Utrecht. Jij doet ertoe. U belong.

Moedig de botenparade aan die door de Oudegracht en Utrechtse singel trekt. Ga los op de diverse straatfeesten en ontdek het nachtprogramma en alle andere activiteiten in de stad.

Bekijk de plattegrondBlijf live op de hoogtePraat mee met #UtrechtPride

Botenparade - vanaf 13:30

Vanaf 13.30 uur kleuren de singel en Oudegracht van Utrecht weer in alle kleuren van de regenboog! De botenparade van Utrecht Pride is hét podium voor organisaties die zich het hele jaar inzetten voor de LHBTQI+ gemeenschap. Op de 50 boten laten zij hun belangrijke werk nog meer schitteren gedurende deze speciale dag. Mis het niet!

Meer dan 50 organisaties kleuren op zaterdag 1 juni Utrecht weer in alle kleuren van de regenboog tijdens de botenparade!

Tijdschema

Vanaf 13.30 uur vertrekken de boten vanaf het startpunt: de Bartholomeïbrug. De parade zal rond 14.00 uur onder Hoog Catharijne doorvaren, waarna om 14.30 uur de eerste boot onder de Monicabrug doorgaat. Vanaf 15.00 uur zal de parade de roze zone naderen bij de Viebrug. De bezoekers ter hoogte van de Hamburgerbrug zien de eerste boot rond 15:30 uur aan komen varen, waarna de eerste boot om 16.00 uur bij het eindpunt ter hoogte van de Tolsteegbarrière zal zijn. Rond 18.00 uur zijn alle boten rond! 

Route

Bartholomeïbrug > Hoog Catharijne > Monicabrug > Viebrug > Hamburgerbrug > Tolsteegbarrière

Ook dit jaar varen we de singel rond. De parade start bij de Catherijnesingel en vaart onder Hoog Catharijne richting de Weerdsluis, waarna we de Oudegracht op varen. De parade eindigt officieel bij het Ledig Erf en vaart dus over de Oudegracht van noord naar zuid. Let op: De botenparade is alleen te bezichtigen vanaf de kant. Boten en andere vaartuigen langs de route zijn niet toegestaan.

We hebben de Utrechtse grachten ingedeeld in vijf zones: paars, geel, roze, rood en groen. Je vindt de zones terug op de plattegrond.

PAARSE ZONE (START 13.30 UUR)

Hier komt de parade als eerste langs. In deze zone kun je in alle ruimte van de botenparade genieten.

GELE ZONE (START 14.00 UUR)

Rondom Hoog Catharijne en Paardenveld is volop plaats om de botenparade te bekijken aan de kant en op de werven. Na afloop van de parade kun je hier meteen terecht voor het straatfeest van Roost aan de Singel. Een perfecte plek om de parade te bekijken.

ROZE ZONE (START 14.30 UUR)

Het hart van Utrecht Pride, met de bekende ‘roze’ cafe’s Bodytalk en Café Kalff en vlak bij de straatfeesten. We verwachten hier grote drukte. Ter hoogte van Bemuurde Weerd Oostzijde 3 is een rolstoelvriendelijk gebied met rolstoeltoegankelijke toiletten.

RODE ZONE (START 15.00 UUR)

Het hart van de stad en het winkelgebied. Je hebt hier beperkt zicht op de gracht vanaf de straat vanwege de bloemenmarkt en het vele winkelend publiek. De werven zijn alleen toegankelijk voor bezoekers van de horeca gelegen aan de werf.

GROENE ZONE (START 15.30 UUR)

Vanaf de Gaardbrug tot aan Ledig Erf vind je de groene zone. Hier is volop plaats om de parade te bekijken aan de kant en op de werven. Ook dit jaar is er een straatfeest wat na afloop van de botenparade start op Ledig Erf.

Dagprogramma

Street Parties - 15.00 - 23.00 uur

PANN, Roost aan de Singel en Café Kalff geven na afloop van de botenparade één groot feest: de Utrecht Pride Street Parties! Met stages in hartje centrum, tientallen artiesten, foodtrucks en meer. De toegang is gratis.

PANN (Locatie: Jacobskerkhof)
Quintenser
10J
Cece Noir
Rosa Nina
R-Linked
Edward Meunier
Mad Girls in Town
Bassline Brothers
And many more...


Roost aan de Singel (Locatie: 
Park Paardenveld)
DJ Bibi de Holanda
Miss Emma and guests
Surprise acts

Café Kalff  (Locatie: Jacobskerkhof)
DJ Firstrank
Cruise Control
DJ Bibi de Holanda

Pride Safe Spaces @ WE Fashion

Zoek je een veilige ruimte om je om te kleden in jouw ultieme Pride-outfit? Stap binnen in de safe spaces van WE Fashion en wissel van look. Het winkelpersoneel verwelkomt je met open armen (én ruime paskamers). Samen vormen jullie een community waar iedereen zichzelf kan zijn. Vier liefde, diversiteit en samenzijn!

Je hoeft geen afspraak te maken. Het winkelpersoneel staat voor je klaar wanneer je de winkels binnenwandelt. Reserveer je liever een paskamer, of plan je graag een extra stylingafspraak in? Bel de dichtstbijzijnde store en laat ze weten dat je op de door jou gewenste datum en tijd naar Pride komt. WE Fashion’s stylisten helpen je graag!

Get readyfor pride!

Locatie: WE Fashion, Vredenburg 15 in UtrechtMeer informatie

OKK Utrecht - 11.00 - 17.00 uur

De vlag hangt uit, het voorplein is versierd en onze deuren staan open! Wij vieren graag feest mee om te laten zien dat wij als oud-katholieke kerk er voor iedereen zijn en je altijd welkom bent.Zeker op een dag als we pride vieren. Kom even langs om misschien wel een kaarsje te branden en zo even stil te staan het feit dat wij hier vandaag in vrijheid kunnen en mogen vieren, of gewoon om eventjes een moment van verstilling te hebben in al het feestgedruis.

Zo zie je ook nog eens, misschien wel de mooiste van kerk van Utrecht! Wees welkom!

Locatie: Gertrudis Kathedraal aan de Singel, Willemsplantsoen 2
Tijd: van 11.00 uur tot 17.00 uur
Meer informatie

Amsterdamsestraatweg: De Straatweg kleurt Pride! - 12.00 - 14.00 uur

Op 1 juni is de Amsterdamsestraatweg dé toegangspoort tot Utrecht Pride! Aan de kop van de straat, richting Paardenveld, staat er dan een grote regenboog, zijn er Dragqueens en een hoop gezelligheid. Onder andere zal er getrakteerd worden op vruchtenhartjes en kan je op de foto. Onder het motto “Kusjes van de Straatweg” wordt er zo een bijdrage geleverd aan Utrecht Pride.

Locatie: Kop van de Amsterdamsestraatweg, zicht op Paardenveld
Tijd: 12.00 uur tot 14.00 uur
Meer informatie

Shine Pride Like A Diamond

In Hoog Catharijne staat 1 juni in de Stadskamer een glitter station. Hier staan onze glam artists klaar om bezoekers van de Pride een sprankelende glitter tattoo of glitter veeg te geven.

Locatie: Hoog Catharijne (Stadskamer)
Tijd: 10.00 uur tot 16.00 uur
Meer informatie

Schrijfcafe Utrecht: RAINBOW WRITING - 10.15 - 13.00 uur

Op 1 juni is het Pride Utrecht, op deze feestelijke dag draait alles om het vieren van liefde – liefde voor jezelf, voor anderen, voor iedereen, voor Utrecht. Tijd voor een inclusief regenboog-schrijfcafe waarbij je volledig als jezelf kunt schrijven. Al schrijvend beken je kleur, kom je uit de kast, vier je jouw visie. Filmfragmenten en schrijfopdrachten zetten je aan tot expressief, eigenwijs en liefdevol rainbow-writing. Alles in jou en iedereen is welkom. Kosten zijn 23,- euro per bijeenkomst (inclusief twee drankjes). Tickets zijn te koop aan de receptie van Slachtstraat Filmtheater of via de website.

Locatie: Slachtstraat Filmtheater, Slachtstraat 5
Tijd: 10.15 uur tot 13.00 uur
Meer informatie

Nachtprogramma - vanaf 20:45

Na de straatfeesten nog zin om door te dansen? Dat kan tijdens een van de feesten in het nachtprogramma.

Wild ‘n Sweet Festival

Van de boot direct het feestgedruis in: Utrecht Pride vier je in TivoliVredenburg op Wild ’n Sweet Festival! De eerste editie van Wild ’n Sweet Festival slingert heel het pand door, net als jij. Op het programma staan edgy live-acts als Elkka en Grove, draait dj-duo ICONIC queer-hits, host Joost van Bellen in geheel eigen stijl zijn eigen Disco Inferno, presenteert Amber Vineyard Pussy Wagon en nog heel veel meer.

Locatie: Tivoli Vredenburg
Tijd: 20.30 - 04.00 uur
Meer infomatie

House of Løstbois – Surprise act

De slotact van SPRING Performing Arts Festival 2024 is een speciale surprise act in het kader van Utrecht Pride. Deze wordt verzorgd door drag performers van House of Løstbois, winnaar van Superball 2023.

House of Løstbois is het eerste drag king house in Nederland, opgericht in 2019. Het is een warme, queer space die ondervertegenwoordigde lichamen in de draggemeenschap verwelkomt en de muren van fetisjclub Church als hun hoofdkwartier gebruikt. Queer leven betekent voor Løstbois wekelijks samenkomen om met make-up en kostuums te spelen, repeteren om te repeteren, en processen en verhalen over onze realiteit te delen. Een realiteit die wordt geleefd binnen patriarchale archetypes. Hoe kunnen we samen groeien, vreugde creëren en vraagtekens zetten bij de stereotypen die ontstaan en die ons in eerste instantie in co-verzet hebben gebracht?

Locatie: Schouwburg Utrecht
Tijd: 22.30 uur
Meer informatie

Foto: Emma Fijma

Pride = Punk

PRIDE, maar dan PUNK. Geïnspireerd door riot grrrls (x/v/m) uit heden en verleden, en punks van alle soorten, maten, seksen en genders. Een avond om het samen uit te schreeuwen en het patriarchaat eens flink in de spreekwoordelijke maag te stompen. De bres op, de moshpit in! Met de Britse queercore-band Grandma’s House, het Nederlandse Thames en Utrecht’s finest riot grrrls Consensual Peggy.

Locatie: EKKO
Tijd: 19.00 - 22.15 uur
Meer infomatie

Janey - PRIDE UTRECHT

For girls who love girls who love girls. We all love women, don't we? Let's get together and meet new lovers & friends. Janey will bring all the girls to the urban yard. Let's dance, drink, flirt, laugh, connect and vibe.


Locatie: Club Poema
Tijd: 22.00 - 04.00 uur
Meer infomatie

BASIS x PAX-ROMANA: After Pride

After the euphoria of Pride in Utrecht, we’re continuing the celebration and embracing our identities like never before. Join us for PAX-ROMANA: After Pride, where we’re turning up the heat and unleashing our wildest selves. Let’s embrace that our identities are not to be hidden but celebrated with pride and passion. This isn’t just a party—it’s a protest, a celebration of resilience and authenticity.

Locatie: Club Basis
Tijd: 23.00 - 08.00 uur
Meer infomatie

Drinks & Drag @ Stan Utrecht

Bij Stan Utrecht organiseren zal er vanaf 20:00 een Drag & Drinks plaatsvinden. Er zullen 3 drag queens en een DJ aanwezig zijn. Er is kans op prijzen en garantie op plezier. Entree €5,- p.p (inclusief "love shot"), Leeftijd: 18+ 


Locatie: Stan Utrecht
Tijd: 20.00 - 01.30 uur
Meer infomatie

Deelnemers

Dit jaar heeft de adviescommissie meer dan 80 inschrijvingen beoordeeld. Hieronder vind je de lijst met de 50 deelnemende boten die samen de kern vormen van Utrecht Pride 2024:

 1. Utrecht Ballroom Scene
 2. Trainbow
 3. Roze in Blauw politie-eenheid Midden-Nederland
 4. GSA NUOVO scholen
 5. aSmiga's
 6. NNID, Nederlandse organisatie voor seksediversiteit
 7. Utrecht Queer Culture Festival
 8. Theater Oester
 9. Bodytalk
 10. Stichting Primair onderwijs Utrecht (SPO Utrecht) &Katholieke scholenstichting Utrecht (KSU)
 11. COC Midden-Nederland
 12. Stichting PANN
 13. Stichting HuisvestingHomobeweging Twente / Café Stonewall
 14. Apostolische Genootschap
 15. CruiseControl
 16. LGBT AsylumSupport
 17. Stichting De Kringen
 18. PrEP-poli
 19. LGBT WorldBeside
 20. Stichting Meer dan Gewenst
 21. Cafe Kalff
 22. Politieke Partijen Gemeenteraad Utrecht
 23. Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht
 24. Stichting Pink Promiss
 25. DayDayGay
 26. RUBBER
 27. 033 Het Kleurrijke Hart
 28. LHBTIQ+-Volleybalvereniging Vlerk
 29. ROC Midden Nederland
 30. U.H.S.V Anteros
 31. Dusty Foundation
 32. Netwerk Regenboog FNV
 33. Leather Social Utrecht (LSU)
 34. Roze in Wit
 35. Shout x Fierce
 36. Gemeente Utrecht
 37. TivolIVredenburg
 38. Nat Utrecht
 39. Disney Pride Benelux
 40. GSA's van de PCOUWILLIBRORD
 41. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), Universiteit voor Humanistiek Utrecht (UvH)
 42. Shine
 43. MEIJT.
 44. Scouting Regio Drie Rivieren Utrecht
 45. Stichting De Tussenvoorziening
 46. Lapart
 47. GGD Regio Utrecht
 48. JIJ Genderzorg
 49. Poly Millennials
 50. Rainbow Partycrew

Eerdere deelnemers
Benieuwd naar de deelnemers van de eerdere edities van Utrecht Pride? Bekijk ze hieronder:

Als deelnemer nog opzoek naar bootverhuur? Bekijk onze partners voor bootverhuur.

Andere activiteiten

Tijdens het Utrecht Pride weekend zijn er ook volop andere activiteiten te doen in Utrecht.

SPRING Performing Arts Festival

SPRING Performing Arts Festival is een tiendaags internationaal festival met vernieuwende dans, theater, performances en meer in de stad Utrecht. Je vindt SPRING in het theater, op bijzondere locaties en in de openbare ruimte. Op het festival zie je ruim 25 avontuurlijke en urgente voorstellingen van zowel dichtbij als ver, die vragen durven te stellen over de staat van de wereld. Je kunt je laten verrassen door nieuwe artistieke vormen en je laten inspireren door andere manieren van kijken naar de wereld om je heen. Tijdens SPRING ontmoeten makers en een nieuwsgierig publiek elkaar voor uitwisseling, discussie, inspiratie en plezier.

House of Løstbois – Surprise act - 1 juni 22.30 uur, Schouwburg Utrecht

De slotact van SPRING Performing Arts Festival 2024 is een speciale surprise act in het kader van Utrecht Pride. Deze wordt verzorgd door drag performers van House of Løstbois, winnaar van Superball 2023.

House of Løstbois is het eerste drag king house in Nederland, opgericht in 2019. Het is een warme, queer space die ondervertegenwoordigde lichamen in de draggemeenschap verwelkomt en de muren van fetisjclub Church als hun hoofdkwartier gebruikt. Queer leven betekent voor Løstbois wekelijks samenkomen om met make-up en kostuums te spelen, repeteren om te repeteren, en processen en verhalen over onze realiteit te delen. Een realiteit die wordt geleefd binnen patriarchale archetypes.

Hoe kunnen we samen groeien, vreugde creëren en vraagtekens zetten bij de stereotypen die ontstaan en die ons in eerste instantie in co-verzet hebben gebracht?

Datum: 23 mei t/m 1 juni
Locatie: diverse locaties in Utrecht
Meer informatie

Pride Party Bingo @ Holland Casino

BINGO! Wie kent het niet? Met Bingo zijn leuke prijzen te winnen, maar het is vooral heel gezellig! Op vrijdag 7 juni is Holland Casino Utrecht the place where ‘U belong’. De Pride wordt doorgetrokken tot aan de Bingozaal, waar onze Bingo-Queen er een groot feest van maakt vol spanning, sensatie en spektakel. De Party Bingo start om 19.00 uur. Je kan op elk gewenst moment starten met spelen, zodra er een nieuwe speelronde start. Het enige dat je nodig hebt is een Bingoboekje. De Bingoboekjes zijn goed voor 4 speelrondes en zijn in de Bingozaal verkrijgbaar voor € 15,- per stuk.

Datum: 7 juni 2024
Locatie: Holland Casino Utrecht
Tijd: 19.00  uur
Meer informatie

Summer of Pride Kiki - 2 juni

Je kent 'Ballroom' misschien van POSE, Paris is Burning of Legendary.. Of misschien heb je Voguers zien dansen in de 'Renaissance' tour van Beyoncé. De ballroom scene in Nederland is ook levend en bruisend! 

De Summer of Pride Kiki is een ball georganiseerd door de Utrecht Ballroom Scene. Op 2 juni nemen deelnemers uit de ballroom scene het op de runway tegen elkaar op in verschillende performance, fashion en beauty categories, zoals 'Voguing', 'Runway' en 'Sex Siren'. Er zijn meer dan 40 Grand Prize trofeeën te winnen, en een internationaal gerenommeerde jury zal de deelnemers beoordelen. Deelnemers van het ball wordt gevraagd om een outfit te dragen die volledig in één kleur is, in één van de kleuren van de intersectionele Pride vlag. Het wordt sterk aangeraden om eerst lessen te nemen of je anderzijds te verdiepen in de categories voordat je deelneemt.

Ben je nog niet bekend met de Nederlandse ballroom scene? Wil je zien hoe het er écht aan toe gaat in ballroom? Er zijn beperkte 'General Audience tickets' beschikbaar voor het publiek. Voel je welkom om te komen kijken! Weet wel waar de ballroom cultuur vandaan komt: deze is gecreëerd door Black en Brown Fem Queens (transvrouwen) als een veilige ruimte voor queer en trans gekleurde mensen. Uit deze cultuur is Voguing als dansvorm ontstaan. Voor toeschouwers in het publiek is geen dresscode.

Datum: 2 juni 2024
Locatie: De Helling, Helling 7
Tijd: 16.00 - 23.00 uur
Meer informatie

Cherries: Pride Edition! @ Cafe Teatro 

Pride Season is eindelijk hier en Utrechts eigen maandelijkse drag show Cherries viert dit met een extra show de dag ná Utrecht Canal Pride! Cherries: The Pride Edition. Samen met queens Madame Madness, Ruby Cockburns en Boots en DJ Buuf Helen zet host Cherry Poppins een fantastische show neer, waarbij we met z’n allen Pride een beetje langer door kunnen blijven vieren.

Datum: 2 juni 2024
Locatie: Cafe Teatro, Oudegracht 148
Tijd: 16.00  uur
Meer informatie

Ga in gesprek met Utrechtse Raadsleden - 22 mei

Net als voorgaande edities vaart een aantal van de politieke partijen in de Utrechtse gemeenteraad – GroenLinks, D66, VVD, PvdA, CDA, Volt, Student&Starter en Horizon –  gezamenlijk mee in de botenparade. Dit jaar voor het eerst volledig elektrisch. 

Naast het uitdragen van onze steun voor de LHBTIQ+ gemeenschap tijdens de botenparade, organiseren wij een gesprek tussen gemeenteraadsleden en organisaties die belangrijk zijn voor LHBTIQ+ jongvolwassenen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Doel van het initiatief is om te ontdekken wat de Utrechtse raad, wellicht samen met u, kan doen voor LHBTIQ+ jongvolwassenen.

Datum: 22 mei 2024
Locatie: Stadhuis Utrecht (Trouwzaal)
Tijd: 19.00 - 21.30 uur
Meer informatie

De queer theater workshop door Parnassos

Leef jezelf uit in het theater tijdens deze Queer theater workshop!

En niet zomaar theater, docenten Stef en Nine nemen je mee in de wereld van improvisatietheater. Deze theatervorm kent geen scripts, waardoor je samen scènes kunt creëren terwijl je bezig bent! Dit kan variëren van hilarisch absurd tot ontroerend teder. Hierdoor kunnen we werken aan onderwerpen zoals zelfexpressie, ruimte innemen en spelen met genderrollen op een lichte en creatieve manier. En het beste is, je hoeft geen enkele theaterervaring te hebben om mee te doen, alleen maar nieuwsgierigheid en bereidheid om samen te verkennen.

Datum: 29 mei 2024
Locatie: Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201, Utrecht
Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Meer informatie

Queer History Utrecht Symposium - 30 mei

Tijdens de Pride Week organiseert Anteros een symposium over de queer geschiedenis van Utrecht. Op donderdag 30 mei nemen 3 sprekers ons terug in de tijd op de locatie waar het 300 jaar geleden allemaal begon: Het Domplein. Theo van der Meer zal vertellen over de sodomietenvervolging in de 18e en 19e eeuw. Daarna gaat Maurice van Lieshout het hebben over de eerste generatie Nederlandse homoactivisten en de rol van studenten in de Utrechtse homo- en lesbische beweging vanaf 1965. Als laatst kunnen we luisteren naar Marijke Huisman en de verhalen over lesbisch-feministisch activisme en hoe het initiatief Queer U-Stories onze geschiedenis levend houdt.

De deuren van de Senaatszaal zullen om 19:00 openen en om 19:15 start de eerste spreker. Rond 22:00 is het symposium afgelopen. Voor wie interesse heeft, sluiten we de avond af met een borrel in Bodytalk; de plek waar we met Anteros wekelijks zichtbaar aanwezig kunnen zijn! Het symposium is gratis toegankelijk en iedereen is welkom, dus stuur de inschrijflink door naar je (chosen) familie / vrienden / huisgenoten!

Datum: 30 mei 2024
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29
Tijd: 19.00 uur
Meer informatie

Theatervoorstelling ‘Pits & Perverts’ - 25 mei

Het is de zomer van 1984. Terwijl Margaret Thatcher de politieke arena beheerst en de Nationale Unie van Mijnwerkers vastberaden staakt, ontvouwt zich een hartverwarmend verhaal dat de tand des tijds heeft doorstaan.

Een moedige groep homoseksuele en lesbische activisten bundelt hun krachten met een nobel doel voor ogen: steun verlenen aan de mijnwerkersfamilies die in de frontlinie. Maar één hindernis doemt op: de terughoudendheid van de Unie om hulp te aanvaarden, overmand door gevoelens van schaamte. Toch laten deze vastberaden activisten zich niet uit het veld slaan. Ze maken een gedurfde keuze en richten hun blik op een directe ontmoeting met de mijnwerkers die ze willen bijstaan. Een afgelegen mijndorp diep in het schilderachtige landschap van Wales wordt hun bestemming. 

En zo ontvouwt zich een buitengewoon verhaal: twee ogenschijnlijk verschillende gemeenschappen, elk met hun eigen unieke identiteit. Pits and Perverts viert dat echte verandering mogelijk is, zelfs in de meest uitdagende tijden.

Datum: 25 mei - 2 juni 2024
Locatie: Villa Concordia - Concordiastraat 67A Utrecht
Tijd: 15.00 of 20.00 uur
Meer informatie

Competitiedag bij volleybal homocompetitie - 26 mei

Zes keer per jaar komen vanuit heel Nederland en omstreken LHBTI+ volleybalteams om met elkaar de strijd aan te gaan in Olympus. Veel sportiviteit en gezelligheid gegarandeerd! 26 mei is de laatste competitiedag van het seizoen; dus de winnaars zullen bekend gemaakt worden. Iedereen is welkom om teams aan te moedigen! Maar met name leuk voor LHBTI+ met interesse in volleybal.

Wedstrijden starten om 11.00 en duren tot ongeveer 18.00. Daarna prijsuitreiking en een borrel.

Datum: 26 mei 2024
Locatie: Sportcomplex Olympus
Tijd: 11.00 - 21.00 uur
Meer informatie

Praktische informatie

Hieronder vind je praktische informatie over Utrecht Pride.

Bereikbaarheid

De Utrecht Pride vindt plaats in de binnenstad van Utrecht. Het is dan ook verstandig gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer. Bekijk hier meer informatie over:

Veel gestelde vragen

Hoe laat start Utrecht Pride?
Om 13:30 uur vertrekt de eerste boot vanaf de Catharijnesingel. Bekijk het volledige tijdschema bovenin bij Botenparade.

Is Utrecht Pride gratis toegankelijk?
Zeker, de botenparade van Utrecht Pride vindt plaats in de binnenstad van Utrecht en is voor iedereen gratis toegankelijk. Na afloop zijn er ook diverse straatfeesten die gratis te bezoeken zijn. Voor de afterpartys kun je tickets kopen voor de verschillende feesten.

Waar kan ik het beste gaan staan om van de parade te genieten?
We hebben de Utrechtse singel ingedeeld in 5 zones: paars, geel, roze, rood en groen. Bekijk de plattegrond en zones bovenin bij Botenparade.

Waar kan ik naartoe na de Utrecht Pride?
Er zijn vanaf 16:00 uur diverse straatfeesten in de binnenstad van Utrecht. Bekijk de verschillende feesten bovenin bij Straatfeesten.

Zijn er dit jaar ook afterparty's waar ik naartoe kan gaan?
Zeker, na de straatfeesten kun je doorfeesten bij onze officiële afterparty's. Bekijk de verschillende feesten bovenin bij Afterpartys.

Kan ik vanaf mijn eigen boot de Utrecht Pride bekijken? 
Je kunt de botenparade niet vanaf je eigen boot of andere vaartuig bekijken. De Catharijnesingel en Oudegracht worden tussen 12:30 en 18:10 volledig afgesloten voor het overige vaarverkeer. Voor het op- en afbouwen van de deelnemende vaartuigen zullen onderstaande locaties worden gebruikt. Hierdoor zijn deze (dag)steigers de gehele dag (tussen 07:00 en 20:00 uur) niet bruikbaar voor niet deelnemende vaartuigen.

Op- en afbouwlocaties:

- Stadsbuitengracht: steiger tussen de Bartholomeïbrug en Martinusbrug.

- Oosterkade, noordelijke deel tussen de Vaartscherijnbrug en Orloff aan de Kade.

Botenparade - vanaf 13:30

Vanaf 13.30 uur kleuren de singel en Oudegracht van Utrecht weer in alle kleuren van de regenboog! De Utrecht Canal Pride is hét podium voor organisaties die zich het hele jaar inzetten voor de LHBTQI+ gemeenschap. Op de 49 boten vind je organisaties die hun werk voor één dag nog zichtbaarder maken.

We varen de singel rond! Meer dan 50 organisaties kleuren op 4 juni Utrecht weer in alle kleuren van de regenboog.

Tijdschema

Vanaf 13.30 uur vertrekken de boten vanaf het startpunt: de Bartholomeïbrug. De parade zal rond 14.00 uur onder Hoog Catharijne doorvaren, waarna om 14.30 uur de eerste boot onder de Monicabrug doorgaat. Vanaf 15.00 uur zal de parade de roze zone naderen bij de Viebrug. De bezoekers ter hoogte van de Hamburgerbrug zien de eerste boot rond 15:30 uur aan komen varen, waarna de eerste boot om 16.00 uur bij het eindpunt ter hoogte van de Tolsteegbarrière zal zijn. Rond 18.00 uur zijn alle boten rond! 

Route

Bartholomeïbrug > Hoog Catharijne > Monicabrug > Viebrug > Hamburgerbrug > Tolsteegbarrière

Dit jaar varen we voor het eerst de singel rond. De parade start bij de Catherijnesingel en vaart onder Hoog Catharijne richting de Weerdsluis, waarna we de Oudegracht op varen. De parade eindigt officieel bij het Ledig Erf en vaart dit jaar dus over de Oudegracht van noord naar zuid. Let op: de boten varen dus andersom dan andere jaren. De botenparade is alleen te bezichtigen vanaf de kant. Boten en andere vaartuigen langs de route zijn niet toegestaan.

We hebben de Utrechtse grachten ingedeeld in vijf zones: oranje, geel, roze, rood en groen. Je vindt de zones terug op de plattegrond.

ORANJE ZONE (START 13.30 UUR)

Hier komt de parade als eerste langs. Nieuw dit jaar is deze plek rondom Hoog Catharijne. In deze zone kun je in alle ruimte van de Utrecht Canal Pride genieten.

GELE ZONE (START 14.00 UUR)

Rondom Hoog Catharijne en Roost aan de Singel is volop plaats om de Utrecht Canal Pride te bekijken aan de kant en op de werven. Na afloop van de parade kun je hier meteen terecht voor het straatfeest van Roost aan de Singel. Een perfecte plek om de parade te bekijken.

ROZE ZONE (START 14.30 UUR)

Het hart van de Utrecht Canal Pride, met de bekende ‘roze’ cafe’s Bodytalk en Café Kalff en vlak bij de straatfeesten. We verwachten hier grote drukte. Ter hoogte van Bemuurde Weerd Oostzijde 3 is een rolstoelvriendelijk gebied met rolstoeltoegankelijke toiletten.

RODE ZONE (START 15.00 UUR)

Het hart van de stad en het winkelgebied. Je hebt hier beperkt zicht op de gracht vanaf de straat vanwege de bloemenmarkt en het vele winkelend publiek. De werven zijn alleen toegankelijk voor bezoekers van de horeca gelegen aan de werf.

GROENE ZONE (START 15.30 UUR)

Vanaf de Gaardbrug tot aan Ledig Erf vind je de groene zone. Hier is volop plaats om de parade te bekijken aan de kant en op de werven.

Download hier de plattegrond.

Andere activiteiten

Tijdens het Utrecht Pride weekend zijn er ook volop andere activiteiten te doen in Utrecht. Zo kun je op donderdag 2 juni naar Roze Donderdag in Holland Casino Utrecht, of op woensdag 1 juni naar Pathé.

Roze Donderdag met Ruth Jacott

Holland Casino Utrecht organiseert op donderdag 2 juni, vanaf 20.00 uur, Roze Donderdag. Met een spetterend optreden van Ruth Jacott. Een swingende muziekbingo met dragqueen DeeDee & Friends. En gratis kans op een stedentrip naar Barcelona! Dat en nog véél meer is Roze Donderdag bij Holland Casino Utrecht.

Locatie: Holland Casino Utrecht
Datum: Donderdag 2 juni
Tijd: Vanaf 20.00 uur

Klik hier voor meer informatie

Pathé Pride Night

Elke eerste woensdag van de maand is het Pathe Pride Night, zo ook aankomende woensdag! Een bijzondere dag want 1 juni is het begin van Pride Month 2022!

Bekijk om 19.30 uur Swan Song in Pathé Rembrandt Utrecht of Pathé Utrecht Leidsche Rijn.

Locatie: Pathé Rembrandt Utrecht of Pathé Utrecht Leidsche Rijn
Datum: Woensdag 1 juni
Tijd: Vanaf 19.30 uur

Klik hier voor meer informatie

Praktische informatie

Hieronder vind je praktische informatie over Utrecht Pride.

Bereikbaarheid

De Utrecht Pride vindt plaats in de binnenstad van Utrecht. Het is dan ook verstandig gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer. Bekijk hier meer informatie over:

Veel gestelde vragen

Hoe laat start Utrecht Pride?
Om 13:30 uur vertrekt de eerste boot vanaf de Catharijnesingel. Bekijk het volledige tijdschema bovenin bij
Botenparade.

Is Utrecht Pride gratis toegankelijk?
Zeker, de botenparade van Utrecht Pride vindt plaats in de binnenstad van Utrecht en is voor iedereen gratis toegankelijk. Na afloop zijn er ook diverse straatfeesten die gratis te bezoeken zijn. Voor de afterpartys kun je tickets kopen voor de verschillende feesten.

Waar kan ik het beste gaan staan om van de parade te genieten?
We hebben de Utrechtse grachten ingedeeld in 5 zones: grijs, blauw, roze, rood en groen. Bekijk de plattegrond en zones bovenin bij
Botenparade.

Waar kan ik naartoe na de Utrecht Pride?
Er zijn vanaf 16:00 uur diverse straatfeesten in de binnenstad van Utrecht. Bekijk de verschillende feesten bovenin bij
Straatfeesten.

Zijn er dit jaar ook afterparty's waar ik naartoe kan gaan?
Zeker, na de straatfeesten kun je doorfeesten bij onze officiële afterparty's. Bekijk de verschillende feesten bovenin bij
Afterpartys.

Kan ik vanaf mijn eigen boot de Utrecht Pride bekijken? 
Je kunt de botenparade niet vanaf je eigen boot of andere vaartuig bekijken. De Catharijnesingel en Oudegracht worden tussen 12:30 en 18:10 volledig afgesloten voor het overige vaarverkeer. Voor het op- en afbouwen van de deelnemende vaartuigen zullen onderstaande locaties worden gebruikt. Hierdoor zijn deze (dag)steigers de gehele dag (tussen 07:00 en 20:00 uur) niet bruikbaar voor niet deelnemende vaartuigen.

Op-en afbouwlocaties:

- Stadsbuitengracht: steiger tussen de Bartholomeïbrug en Martinusbrug.

- Oosterkade, noordelijke deel tussen de Vaartscherijnbrug en Orloff aan de Kade.