Programma Utrecht Pride

Utrecht Pride verwelkomt je met open armen op zaterdag 1 juni. Op deze dag draait alles om het vieren van liefde – liefde voor jezelf, voor anderen, voor iedereen, voor Utrecht. Jij doet ertoe. Laat de kleuren van diversiteit samenkomen en verspreid de liefde door de prachtige grachten van Utrecht. Kom en feest tijdens dit hartverwarmende evenement en vier de inclusiviteit die onze stad te bieden heeft. U belong.

Moedig de botenparade aan die door de Oudegracht en Utrechtse singel trekt. Ga los op de diverse straatfeesten en ontdek het nachtprogramma met verschillende afterparty's. Ook zullen er diverse andere activiteiten zijn voorafgaand aan Utrecht Pride.

Praat mee via #UtrechtPride en volg ons op Facebook, X en Instagram.

Meld jouw programma onderdeel aan

Botenparade - vanaf 13:30

Vanaf 13.30 uur kleuren de singel en Oudegracht van Utrecht weer in alle kleuren van de regenboog! De botenparade van Utrecht Pride is hét podium voor organisaties die zich het hele jaar inzetten voor de LHBTQI+ gemeenschap. Op de 50 boten laten zij hun belangrijke werk nog meer schitteren gedurende deze speciale dag. Mis het niet!

Meer dan 50 organisaties kleuren op zaterdag 1 juni Utrecht weer in alle kleuren van de regenboog tijdens de botenparade!

Tijdschema

Vanaf 13.30 uur vertrekken de boten vanaf het startpunt: de Bartholomeïbrug. De parade zal rond 14.00 uur onder Hoog Catharijne doorvaren, waarna om 14.30 uur de eerste boot onder de Monicabrug doorgaat. Vanaf 15.00 uur zal de parade de roze zone naderen bij de Viebrug. De bezoekers ter hoogte van de Hamburgerbrug zien de eerste boot rond 15:30 uur aan komen varen, waarna de eerste boot om 16.00 uur bij het eindpunt ter hoogte van de Tolsteegbarrière zal zijn. Rond 18.00 uur zijn alle boten rond! 

Route

Bartholomeïbrug > Hoog Catharijne > Monicabrug > Viebrug > Hamburgerbrug > Tolsteegbarrière

Ook dit jaar varen we de singel rond. De parade start bij de Catherijnesingel en vaart onder Hoog Catharijne richting de Weerdsluis, waarna we de Oudegracht op varen. De parade eindigt officieel bij het Ledig Erf en vaart dus over de Oudegracht van noord naar zuid. Let op: De botenparade is alleen te bezichtigen vanaf de kant. Boten en andere vaartuigen langs de route zijn niet toegestaan.

We hebben de Utrechtse grachten ingedeeld in vijf zones: oranje, geel, roze, rood en groen. Je vindt de zones terug op de plattegrond.

ORANJE ZONE (START 13.30 UUR)

Hier komt de parade als eerste langs. In deze zone kun je in alle ruimte van de botenparade genieten.

GELE ZONE (START 14.00 UUR)

Rondom Hoog Catharijne en Roost aan de Singel is volop plaats om de botenparade te bekijken aan de kant en op de werven. Na afloop van de parade kun je hier meteen terecht voor het straatfeest van Roost aan de Singel. Een perfecte plek om de parade te bekijken.

ROZE ZONE (START 14.30 UUR)

Het hart van Utrecht Pride, met de bekende ‘roze’ cafe’s Bodytalk en Café Kalff en vlak bij de straatfeesten. We verwachten hier grote drukte. Ter hoogte van Bemuurde Weerd Oostzijde 3 is een rolstoelvriendelijk gebied met rolstoeltoegankelijke toiletten.

RODE ZONE (START 15.00 UUR)

Het hart van de stad en het winkelgebied. Je hebt hier beperkt zicht op de gracht vanaf de straat vanwege de bloemenmarkt en het vele winkelend publiek. De werven zijn alleen toegankelijk voor bezoekers van de horeca gelegen aan de werf.

GROENE ZONE (START 15.30 UUR)

Vanaf de Gaardbrug tot aan Ledig Erf vind je de groene zone. Hier is volop plaats om de parade te bekijken aan de kant en op de werven. Ook dit jaar is er een straatfeest wat na afloop van de botenparade start op Ledig Erf.

Binnenkort vind je hier de plattegrond.

Dagprogramma - 15:00 - 23:00

Na afloop van de botenparade is er één groot feest!

Meer informatie volgt later.

Nachtprogramma - vanaf 20:45

Na de straatfeesten nog zin om door te dansen? Dat kan tijdens een van de feesten in het nachtprogramma.

Wild ‘n Sweet Festival

Van de boot direct het feestgedruis in: Utrecht Pride vier je in TivoliVredenburg op Wild ’n Sweet Festival! De eerste editie van Wild ’n Sweet Festival slingert heel het pand door, net als jij. Op het programma staan edgy live-acts als Elkka en Grove, draait dj-duo ICONIC queer-hits, host Joost van Bellen in geheel eigen stijl zijn eigen Disco Inferno, presenteert Amber Vineyard Pussy Wagon en nog heel veel meer.

Locatie: Tivoli Vredenburg
Tijd: 20.30 - 04.00 uur
Meer infomatie

Deelnemers

Dit jaar heeft de adviescommissie meer dan 80 inschrijvingen beoordeeld. Hieronder vind je de lijst met de 50 deelnemende boten, in alfabetische volgorde, die samen de kern vormen van Utrecht Pride 2024:

 1. 033 Het Kleurrijke Hart
 2. Apostolische Genootschap
 3. aSmiga's
 4. Bodytalk
 5. Cafe Kalff
 6. COC Midden-Nederland
 7. CruiseControl
 8. DayDayGay
 9. DisneyPride Benelux
 10. Dusty Foundation
 11. Gayglers
 12. Gemeente Utrecht
 13. GSA NUOVO scholen
 14. GSA's van de PCOUWILLIBRORD
 15. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), Universiteit voorHumanistiek Utrecht (UvH)
 16. JIJ Genderzorg
 17. Lapart
 18. Leather Social Utrecht (LSU)
 19. LGBT AsylumSupport
 20. LGBT WorldBeside
 21. LHBTIQ+-Volleybalvereniging Vlerk
 22. MEIJT.
 23. Nat Utrecht
 24. Netwerk Regenboog FNV
 25. NNID, Nederlandse organisatie voor seksediversiteit
 26. Politieke Partijen Gemeenteraad Utrecht
 27. Poly Millennials
 28. PrEP-poli
 29. Trainbow
 30. Rainbow Partycrew
 31. ROC Midden Nederland
 32. Roze in Blauw politie-eenheid Midden-Nederland
 33. Roze in Wit
 34. RUBBER
 35. Scouting Regio Drie Rivieren Utrecht
 36. Shine
 37. Shout x Fierce
 38. Stichting De Kringen
 39. Stichting De Tussenvoorziening
 40. Stichting HuisvestingHomobeweging Twente / Café Stonewall
 41. Stichting Meer dan Gewenst
 42. Stichting PANN
 43. Stichting Pink Promiss
 44. Stichting Primair onderwijs Utrecht (SPO Utrecht) &Katholieke scholenstichting Utrecht (KSU)
 45. Theater Oester
 46. TivolIVredenburg
 47. U.H.S.V Anteros
 48. Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht
 49. Utrecht Ballroom Scene
 50. Utrecht Queer Culture Festival

Eerdere deelnemers
Benieuwd naar de deelnemers van de eerdere edities van Utrecht Pride? Bekijk ze hieronder:

Als deelnemer nog opzoek naar bootverhuur? Bekijk onze partners voor bootverhuur.

Andere activiteiten

Tijdens het Utrecht Pride weekend zijn er ook volop andere activiteiten te doen in Utrecht.

Meer informatie volgt later.

Praktische informatie

Hieronder vind je praktische informatie over Utrecht Pride.

Bereikbaarheid

De Utrecht Pride vindt plaats in de binnenstad van Utrecht. Het is dan ook verstandig gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer. Bekijk hier meer informatie over:

Veel gestelde vragen

Hoe laat start Utrecht Pride?
Om 13:30 uur vertrekt de eerste boot vanaf de Catharijnesingel. Bekijk het volledige tijdschema bovenin bij Botenparade.

Is Utrecht Pride gratis toegankelijk?
Zeker, de botenparade van Utrecht Pride vindt plaats in de binnenstad van Utrecht en is voor iedereen gratis toegankelijk. Na afloop zijn er ook diverse straatfeesten die gratis te bezoeken zijn. Voor de afterpartys kun je tickets kopen voor de verschillende feesten.

Waar kan ik het beste gaan staan om van de parade te genieten?
We hebben de Utrechtse singel ingedeeld in 5 zones: grijs, blauw, roze, rood en groen. Bekijk de plattegrond en zones bovenin bij Botenparade.

Waar kan ik naartoe na de Utrecht Pride?
Er zijn vanaf 16:00 uur diverse straatfeesten in de binnenstad van Utrecht. Bekijk de verschillende feesten bovenin bij Straatfeesten.

Zijn er dit jaar ook afterparty's waar ik naartoe kan gaan?
Zeker, na de straatfeesten kun je doorfeesten bij onze officiële afterparty's. Bekijk de verschillende feesten bovenin bij Afterpartys.

Kan ik vanaf mijn eigen boot de Utrecht Pride bekijken? 
Je kunt de botenparade niet vanaf je eigen boot of andere vaartuig bekijken. De Catharijnesingel en Oudegracht worden tussen 12:30 en 18:10 volledig afgesloten voor het overige vaarverkeer. Voor het op- en afbouwen van de deelnemende vaartuigen zullen onderstaande locaties worden gebruikt. Hierdoor zijn deze (dag)steigers de gehele dag (tussen 07:00 en 20:00 uur) niet bruikbaar voor niet deelnemende vaartuigen.

Op- en afbouwlocaties:

- Stadsbuitengracht: steiger tussen de Bartholomeïbrug en Martinusbrug.

- Oosterkade, noordelijke deel tussen de Vaartscherijnbrug en Orloff aan de Kade.

Botenparade - vanaf 13:30

Vanaf 13.30 uur kleuren de singel en Oudegracht van Utrecht weer in alle kleuren van de regenboog! De Utrecht Canal Pride is hét podium voor organisaties die zich het hele jaar inzetten voor de LHBTQI+ gemeenschap. Op de 49 boten vind je organisaties die hun werk voor één dag nog zichtbaarder maken.

We varen de singel rond! Meer dan 50 organisaties kleuren op 4 juni Utrecht weer in alle kleuren van de regenboog.

Tijdschema

Vanaf 13.30 uur vertrekken de boten vanaf het startpunt: de Bartholomeïbrug. De parade zal rond 14.00 uur onder Hoog Catharijne doorvaren, waarna om 14.30 uur de eerste boot onder de Monicabrug doorgaat. Vanaf 15.00 uur zal de parade de roze zone naderen bij de Viebrug. De bezoekers ter hoogte van de Hamburgerbrug zien de eerste boot rond 15:30 uur aan komen varen, waarna de eerste boot om 16.00 uur bij het eindpunt ter hoogte van de Tolsteegbarrière zal zijn. Rond 18.00 uur zijn alle boten rond! 

Route

Bartholomeïbrug > Hoog Catharijne > Monicabrug > Viebrug > Hamburgerbrug > Tolsteegbarrière

Dit jaar varen we voor het eerst de singel rond. De parade start bij de Catherijnesingel en vaart onder Hoog Catharijne richting de Weerdsluis, waarna we de Oudegracht op varen. De parade eindigt officieel bij het Ledig Erf en vaart dit jaar dus over de Oudegracht van noord naar zuid. Let op: de boten varen dus andersom dan andere jaren. De botenparade is alleen te bezichtigen vanaf de kant. Boten en andere vaartuigen langs de route zijn niet toegestaan.

We hebben de Utrechtse grachten ingedeeld in vijf zones: oranje, geel, roze, rood en groen. Je vindt de zones terug op de plattegrond.

ORANJE ZONE (START 13.30 UUR)

Hier komt de parade als eerste langs. Nieuw dit jaar is deze plek rondom Hoog Catharijne. In deze zone kun je in alle ruimte van de Utrecht Canal Pride genieten.

GELE ZONE (START 14.00 UUR)

Rondom Hoog Catharijne en Roost aan de Singel is volop plaats om de Utrecht Canal Pride te bekijken aan de kant en op de werven. Na afloop van de parade kun je hier meteen terecht voor het straatfeest van Roost aan de Singel. Een perfecte plek om de parade te bekijken.

ROZE ZONE (START 14.30 UUR)

Het hart van de Utrecht Canal Pride, met de bekende ‘roze’ cafe’s Bodytalk en Café Kalff en vlak bij de straatfeesten. We verwachten hier grote drukte. Ter hoogte van Bemuurde Weerd Oostzijde 3 is een rolstoelvriendelijk gebied met rolstoeltoegankelijke toiletten.

RODE ZONE (START 15.00 UUR)

Het hart van de stad en het winkelgebied. Je hebt hier beperkt zicht op de gracht vanaf de straat vanwege de bloemenmarkt en het vele winkelend publiek. De werven zijn alleen toegankelijk voor bezoekers van de horeca gelegen aan de werf.

GROENE ZONE (START 15.30 UUR)

Vanaf de Gaardbrug tot aan Ledig Erf vind je de groene zone. Hier is volop plaats om de parade te bekijken aan de kant en op de werven.

Download hier de plattegrond.

Andere activiteiten

Tijdens het Utrecht Pride weekend zijn er ook volop andere activiteiten te doen in Utrecht. Zo kun je op donderdag 2 juni naar Roze Donderdag in Holland Casino Utrecht, of op woensdag 1 juni naar Pathé.

Roze Donderdag met Ruth Jacott

Holland Casino Utrecht organiseert op donderdag 2 juni, vanaf 20.00 uur, Roze Donderdag. Met een spetterend optreden van Ruth Jacott. Een swingende muziekbingo met dragqueen DeeDee & Friends. En gratis kans op een stedentrip naar Barcelona! Dat en nog véél meer is Roze Donderdag bij Holland Casino Utrecht.

Locatie: Holland Casino Utrecht
Datum: Donderdag 2 juni
Tijd: Vanaf 20.00 uur

Klik hier voor meer informatie

Pathé Pride Night

Elke eerste woensdag van de maand is het Pathe Pride Night, zo ook aankomende woensdag! Een bijzondere dag want 1 juni is het begin van Pride Month 2022!

Bekijk om 19.30 uur Swan Song in Pathé Rembrandt Utrecht of Pathé Utrecht Leidsche Rijn.

Locatie: Pathé Rembrandt Utrecht of Pathé Utrecht Leidsche Rijn
Datum: Woensdag 1 juni
Tijd: Vanaf 19.30 uur

Klik hier voor meer informatie

Praktische informatie

Hieronder vind je praktische informatie over Utrecht Pride.

Bereikbaarheid

De Utrecht Pride vindt plaats in de binnenstad van Utrecht. Het is dan ook verstandig gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer. Bekijk hier meer informatie over:

Veel gestelde vragen

Hoe laat start Utrecht Pride?
Om 13:30 uur vertrekt de eerste boot vanaf de Catharijnesingel. Bekijk het volledige tijdschema bovenin bij
Botenparade.

Is Utrecht Pride gratis toegankelijk?
Zeker, de botenparade van Utrecht Pride vindt plaats in de binnenstad van Utrecht en is voor iedereen gratis toegankelijk. Na afloop zijn er ook diverse straatfeesten die gratis te bezoeken zijn. Voor de afterpartys kun je tickets kopen voor de verschillende feesten.

Waar kan ik het beste gaan staan om van de parade te genieten?
We hebben de Utrechtse grachten ingedeeld in 5 zones: grijs, blauw, roze, rood en groen. Bekijk de plattegrond en zones bovenin bij
Botenparade.

Waar kan ik naartoe na de Utrecht Pride?
Er zijn vanaf 16:00 uur diverse straatfeesten in de binnenstad van Utrecht. Bekijk de verschillende feesten bovenin bij
Straatfeesten.

Zijn er dit jaar ook afterparty's waar ik naartoe kan gaan?
Zeker, na de straatfeesten kun je doorfeesten bij onze officiële afterparty's. Bekijk de verschillende feesten bovenin bij
Afterpartys.

Kan ik vanaf mijn eigen boot de Utrecht Pride bekijken? 
Je kunt de botenparade niet vanaf je eigen boot of andere vaartuig bekijken. De Catharijnesingel en Oudegracht worden tussen 12:30 en 18:10 volledig afgesloten voor het overige vaarverkeer. Voor het op- en afbouwen van de deelnemende vaartuigen zullen onderstaande locaties worden gebruikt. Hierdoor zijn deze (dag)steigers de gehele dag (tussen 07:00 en 20:00 uur) niet bruikbaar voor niet deelnemende vaartuigen.

Op-en afbouwlocaties:

- Stadsbuitengracht: steiger tussen de Bartholomeïbrug en Martinusbrug.

- Oosterkade, noordelijke deel tussen de Vaartscherijnbrug en Orloff aan de Kade.